Mat

Det franska köket är definitivt något alldeles extra och de flesta förknippar förmodligen Frankrike med exklusivitet, lyx, flärd och glamour, vilket även kan märkas på matkulturen. Det anses trots allt vara ett av de förnämsta i världen och besöker man Paris ska man passa på att uppleva både enkla soppor och spännande delikatesser som exempelvis sniglar och grodlår. Det finns dock även typiska vanliga hak med skräpmat och sådant man är van vid i de flesta länder, och ofta tar de en hutlös summa för detta. Man bör undvika de mest synliga restaurangerna och istället hitta någon gömd på en bakgata. Vad gäller de olika benämningarna på matställen bör man tänka på att det inte finns matalternativ på franska caféer. Där erbjuds kaffe och som max croissant eller andra bakverk. Brasserier har en mer blandad stil där man hittar enklare rätter och olika ölsorter. De vanliga lunchställena i Paris serverar ofta middag även kvällstid vilket man bör komma ihåg så att man slipper leta ihjäl sig efter en prisvärd restaurang.

Vin

När man upplever Frankrike ska man även tänka på att avnjuta dess olika drycker. Äter man middag rekommenderas man köpa till aperitif som är en typisk fransk aptitretare, till exempel Kir, som görs på vitt vin och crème de cassis, svartvinbärslikör. Till huvudrätter serveras man vanligen franskt öl, kanske Kronenbourg, eller vin och då gärna husets vin. Man kan alltså konstatera att det franska köket är otroligt varierande och man kan lika gärna köpa en baguette med ost till mer avancerade måltider. Det klassiska franska köket erbjuder en rik matmeny med många rätter där man ofta använder grädde och såser. Mer sofistikerad matstil är cuisine bourgeoise, där maten är kreativ och rik på grädde. Köket nouvelle är en modern tappning som å sin sida erbjuder enklare och lättare rätter där tunga såser undviks och man lägger vikten på lokala och säsongsbetonade ingredienser.